Inmiddels enige tijd geleden stemden de Britten ervoor de EU te verlaten. Wellicht is het beter om te zeggen dat 51,89% van de Britten die zijn gaan stemmen (72%), voor een ‘Brexit’ heeft gestemd. Een uitkomst die als een schok door Europa is gegaan. Het voorspellen van de toekomst, de consequenties van een Brexit in het bijzonder, is extreem ingewikkeld. In dit artikel vind je een aantal van de veelgehoorde meningen en spreken enkele experts over de mogelijke gevolgen voor cross-border e-commerce.

Er is een heleboel gebeurd sinds het referendum. Een aantal voorbeelden: Cameron is opgestapt, Schotland heeft aangegeven naar alle mogelijke manieren te kijken om in de EU te blijven, beurzen hebben negatief gereageerd, de waarde van de Pond daalde, duizenden Britten die in België verblijven proberen de Belgische nationaliteit te verkrijgen en veel bedrijven met een hoofdkantoor in Groot-Brittannië kijken naar alternatieven. “Onzekerheid” is het beste woord om de huidige situatie te beschrijven.

Point of No Return

De president van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, heeft na het referendum een zeer duidelijk standpunt ingenomen. Hij vindt dat het uittreden van het Verenigd Koninkrijk zo snel mogelijk in werking moet worden gezet. De Britten en de EU zijn nooit echt gelukkig getrouwd geweest. In een interview met BILD / Business Insider heeft Juncker zijn standpunt zeer duidelijk verwoord: “De wens van het Britse volk moet zo snel mogelijk worden uitgevoerd. In Artikel 50 van het EU-verdrag wordt beschreven dat het Verenigd Koninkrijk binnen twee jaar de EU moet verlaten. In deze periode moet 43 jaar aan Europees huwelijk worden ontmanteld. Dat behelst een groot aantal specifieke en complexe vragen: wat wordt de toekomstige status van de miljoenen EU-inwoners die in het VK verblijven en van de Britten die op het continent verblijven? Wat voor effect heeft een vertrek op de duizenden Britse pensionado’s die in Portugal en Spanje wonen en hun toegang tot de welvaart- en gezondheidssystemen verliezen? 53 handelsverdragen, vastgelegd door de EU uit naam van de lidstaten, moeten ook opnieuw worden bekeken.” Net als Juncker benadrukt ook de Duitse bondkanselier Merkel dat het voor de Britten geen ‘Cherry Picking Party’ zal worden. De vraag is of het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zonder elkaar kunnen. Economisch gezien zullen de twee spelers altijd belangrijk voor elkaar blijven, zelfs als de omstandigheden zich aanpassen.

Het grote ‘waarom?’

Voor velen is het een grote verassing dat de Britten de EU willen verlaten. De Britten hadden een deal met de EU waarbij zij vooral van de voordelen profiteerden. Vrije handel in de markt, vrij verkeer van mensen binnen de EU – terwijl de eigen valuta en paspoortcontrole bewaard bleef. De Brits-Europese relatie was ongeveer model voor de voordelen die Europa kan bieden. Een motief voor een Brexit is misschien wel te vinden in de woorden van Boris Johnson, leider van de ‘Brexit’-campagne, die in februari zei dat er enkel naar een duidelijk “Nee” wordt geluisterd door de EU. 

Donald Tusk voegde daar in mei in de Wall Street Journal aan toe dat “de EU geobsedeerd is door totale integratie en daardoor niet langer ziet dat ‘de gewone burgers’ het EU-enthousiasme niet delen’. Een hechtere Unie ontstaat alleen als ook de bevolking achter de Europese afspraken staat. Nu ‘waart een spookbeeld van een breuk door Europa’ en Tusk gaf aan dat de visie van de federatie niet volstond om die het hoofd te weren.

MEP Nigel Farage (UKIP) kaartte dit gevoel op 28 juni in het Europees Parlement nogmaals aan. Hij betichtte de EU van het stelen en verkondigen van leugens aan de rest van de inwoners van Europa.

To Brexit… or not to Brexit?

De vraag is of er daadwerkelijk wat gaat gebeuren. Al eerder leidde referenda tot opschudding binnen de EU. De Denen zeiden in 1992 al nee tegen het Verdrag van Maastricht terwijl de Ieren in 2001 het Verdrag van Nice en in 2008 het Verdrag van Lissabon afwezen. Na aanpassingen werden deze verdragen echter alsnog goedgekeurd, dus wie weet komt het helemaal niet tot een afscheid en blijkt de uitslag van het Britse referendum helemaal niet definitief. Wat als Artikel 50 nooit in werking wordt gezet? Wat als het resultaat slechts een ‘Europese Make-over’ is in plaats van een lidstaat die de Unie verlaat?

E-Commerce en Cross-Border handel

Als er een succesverhaal van cross-border ondernemen is, dan is het dat van het Verenigd Koninkrijk. De meest volwassen online retailmarkt van Europa is niet alleen de favoriete shopbestemming van veel internationale online shoppers, retailers profiteren ook van het grote internationale publiek. Het succes is niet enkel verwezenlijkt door de volwassenheid van de markt en de technologische ontwikkelingen, ook het feit dat Engels de meest gesproken tweede taal ter wereld is speelt een rol. Volgens een rapport van de Ecommerce Foundation is de markt van het VK de derde ter wereld, na de reuzen China en de VS. Het is de op één na populairste cross-border markt, na de VS, en op basis van online uitgegeven kapitaal staat het VK zelfs bovenaan. Britse e-commerce pure players als Boohoo.com of ASOS zien een groot deel van hun omzet van kopers over de grens komen. Voorlopig lijkt de zwakke pond voor britse e-retailers vooral voordelen te hebben: Zij verkopen meer omdat hun prijzen nu voor Europeanen en Amerikanen gunstig zijn. Maar kunnen we de gevolgen van een (mogelijk) Brexit voor cross-border online retail in het Verenigd Koninkrijk en de EU in het algemeen voorspellen?

Het Cross-Border Magazine heeft enkele ideeën uit een panel van experts uit diverse werkvelden verzameld om licht op de mogelijke consequenties te werpen. Voel je vrij ook jouw gedachten te delen! Wij nemen graag deel aan een levende discussie!

Luc Delany, CEO Delany & Co, Former European Policy Manager van Facebook

Terwijl het stof van het Britse referendum neerdaalt, proberen velen van ons inzicht te krijgen wat het voor ons land en onze ondernemingen betekent. Wat vast staat, is dat de nieuwe conservatieve regering wordt gevormd met een niet-gekozen Prime Minister. Hij of zij zal de Brexit-strategie in gang moeten zetten, al is het een ondoordachte actie om Artikel 50 zonder parlementair debat direct in werking te zetten. Er kunnen zelfs nieuwe verkiezingen uitgeroepen worden daar de nieuwe regering technisch gezien geen mandaat van kiezers heeft (het Britse referendum is puur adviserend).

Voor Cross-border zaken: plus ça change, plus c’est la même chose. Voor nu blijft het Verenigd Koninkrijk gewoon lid van de EU, tenminste twee jaar nadat Artikel 50 in werking is gesteld (wat wellicht nooit gaat gebeuren). Een slimme PM zal de steun van het parlement willen hebben, uit naam van de democratie en zal de schuld voor wat er gaat gebeuren willen delen. Het parlement wil de EU helemaal niet verlaten.

Wat er ook gaat gebeuren, het Verenigd Koninkrijk heeft een van de sterkste economieën ter wereld. De EU zal met de Britten willen handelen en vice versa. Dat kan betekenen dat een 3% handelstarief in de valutakoers wordt opgenomen of dat andere belastingen aan Britse zijde worden verlaagd. Het is niet het einde van de wereld, alleen van de wereld zoals we die nu kennen.

Sjoukje Goldmann, Cross-Border E-Commerce Onderzoeker, PhD Kandidaat en Spreker op de Universiteit van Applied Sciences in Amsterdam:

In ons onderzoek ‘the state of cross-border e-commerce in Europe’ zien we dat het VK een van de leidende landen van het continent is wanneer we spreken over (1) het aantal online retailers dat internationale verzending vanuit hun webshops aanbiedt (50-70%) en (2) een groot aandeel heeft in het aantrekken van cross-border webshop bezoekers (>30%, het Europese gemiddelde is 23,6%). Verschillen in wetgeving tussen verschillende Europese landen is, helaas, nog altijd een van de grootste drempels voor succesvolle cross-border e-commerce in de Europese Unie (EU). De EU werkt hard om de regels tussen de lidstaten gelijk te trekken, maar met een Brexit is het Verenigd Koninkrijk hier geen deel meer van. Wij verwachten dat dit een negatieve impact heeft op het aantal Europese consumenten op Britse webshops.

Lily Varon, Forrester Analyst:

“Waar de lange termijn gevolgen van een Brexit de komende weken duidelijker worden, is de onzekerheid op korte termijn van invloed op de E-commerce en cross-border handel in de regio. Ongeacht de uitkomst kunnen online retailers het volgende verwachten: a) broos consumentenvertrouwen wat van invloed is op de bestedingen, b) onzekere immigratie regelgeving die van invloed is op de personeelsbezetting en het aannemen van nieuwe personeel en c) tragere levering en ontwikkeling als retailers meer moeten worstelen met onduidelijke regelgeving omtrent handel en privacy in plaats van zich kunnen focussen op klantbeleving. Waar een politieke crisis zeker is, is het de vraag of de economie alleen op korte termijn een tik krijgt of dat de invloed een langere periode zal behelzen. Dit is grotendeels afhankelijk van de beslissing die het parlement neemt en, bij een Brexit, welke handelsverdragen worden afgesloten.

Frank van den Berg, Country Manager en Export Expert UK (Salesupply):

Waar voor de langere termijn er ongetwijfeld veranderingen zullen plaatsvinden voor de handel en andere relaties, blijven sommige fundamentele dingen hetzelfde:

1)      Het VK blijft veruit het grootste e-commerce land van Europa, in grootte vergelijkbaar van Frankrijk en Duitsland samen. Het is tevens de vijfde economie ter wereld, blijft lid van de NAVO en behoudt zijn zetel in Veiligheidsraad van de VN.

2)      Het financiële en fiscale management van het VK is uitermate sterk. De staatsschuld in percentage van het bbp is teruggebracht van 11%, 6 jaar geleden, naar 3%. Met andere woorden: de Britse economie is een van de gezondste ter wereld.

3)      Het Europese continent blijft een van de belangrijkste handelspartners van het VK en het VK blijft een van de belangrijkste handelspartners voor de landen voor Europa. Het fundament van de economie en handel zal niet veranderen.

4)      Dit was geen stem tegen het samenwerken met partners in Europa en andere plekken in de wereld, geen stem tegen andere mensen. Het is meer een stem tegen een instituut waar mensen geen vertrouwen meer in hadden. Het is een wens om op een andere manier samen te werken.

5)      Meer structurele zaken zoals handelsverdragen zullen enkele jaren in beslag nemen om los te maken. Tot die tijd blijven de huidige deals van kracht.

6)      In vergelijking met voorbeelden Noorwegen en Zwitserland, blijven de meeste regels en verdragen hetzelfde. Vrij verkeer van personen zal op de een of andere manier blijven bestaan.

7)      Alle partijen, inclusief de EU en het VK hebben er belang bij de veranderingen zo soepel mogelijk te laten verlopen, zonder de internationale handel te beïnvloeden.

8)      Het VK heeft altijd aan de rand van de EU gestaan, niet enkel geografisch bedoeld. Het is tevens een land met een eigen valuta, dus daar verandert niet veel.

9)      Ook al staat de £ op korte termijn laag tegenover de Euro, wat mogelijk je verkoopprijzen kan beïnvloeden, het betekent ook dat lokale concurrenten meer moeten betalen om producten te importeren – wat hun prijzen weer opdrijft.

10)   Engels blijft de dominante taal binnen e-commerce en een goede Engelse webshop is een uitstekend startpunt voor een webshop in de wereld.

11)   Er staat te allen tijde een sterk Engels team in het VK voor je klaar om antwoord te geven op elke uitdaging.

Nadat alles tot rust is gekomen, verwacht ik dat het goed mogelijk is dat een scenario ontstaat waarin enkele goed geregelde veranderingen zullen plaatsvinden en het verder ‘business as usual’ is.

Er zijn natuurlijk altijd enkele verassingen, maar het biedt wellicht evenveel mogelijkheden als uitdagingen voor onze landen, onze bedrijven en onze teams. Laten we de ontwikkelingen nauw volgen zodat we klaarstaan met een antwoord om de zaken positief te laten werken voor een nog beter resultaat.