Stijgende zeetransportkosten en het belang van fulfillment voor e-commerce marges

Stijgende transportkosten vanuit China zetten e-commerce marges onder druk

Voor veel e-commerce ondernemers die producten uit China of andere delen van Azië verkopen is het een hoofdpijndossier: de stijgende transportkosten van producten vanuit Azië naar hun magazijn in Europa of Spanje. In tegenstelling tot de aantrekkelijke productiekosten, stijgen de transportkosten tot grote hoogte. Dat zal ook nog wel even zo blijven, onder andere door een schreeuwend tekort aan zowel containers als schepen. Omdat het verhogen van de retailprijzen geen optie is, zet dit de marges van e-tailers onder druk. Een goed moment om te indentificeren waar in je processen je marge kunt besparen. Importeer je je producten uit Azië? Kijk dan eens goed naar je huidige e-commerce fulfilment.

In algemene zin maken we onderscheid tussen twee situaties:

 • De fulfilment zelf inhouse ‘doen’ 
 • werken met een externe fulfilmentpartner

Fulfilment inhouse regelen

Wanneer je de fulfilment inhouse doet, heb je vaste kosten voor je magazijn, personeel, software en andere tools. Daarnaast heb je waarschijnlijk tarieven afgesproken met je bezorgpartners, gebaseerd op je volume. Er is een kans dat je een betere tarieven krijgt wanneer je dit regelt via een externe partner. Zo kun je waarschijnlijk ook op magazijnkosten en andere fulfilmentactiviteiten besparen. Zorg ervoor dat je een goed overzicht van je vaste en variabele kosten hebt voor je gaat kijken naar een externe fulfilmentpartner. 

Vergeet niet deze checklist na te lopen wanneer je een externe fulfilmentpartner overweegt:

 • Ervaring met e-commerce: absoluut cruciaal voor samenwerking op de lange termijn
 • Productspecifieke vereisten: wat voor soort producten verkoop je? Heb je specifieke eisen? Is de fulfilmentaanbieder in staat om aan die eisen te voldoen?
 • Technische integratie: hoe complex is het om je saleskanalen te koppelen aan het WMS? Is het plug & play?En wat zijn de kosten? 
 • Cut off tijden: tot hoe laat kunnen pakjes verzonden worden 'op dezelfde dag'?
 • Schaalbaarheid: is de fulfilmentpartner flexibel genoeg om op te schalen wanneer het piekseizoen in aantocht is? Tegen welke kosten?
 • Realtime inzichten: geeft de partner je inzicht in het fulfilmentproces? Is er een CMS, OMS of portaal beschikbaar?
 • Service level agreement: hoe garandeert de partner de dienstverlening, welke procedures gebruiken ze? Kunnen ze een track record overleggen?     

Werken met een externe fulfilmentpartner

Hoewel je niet de operationele kosten hebt die komen kijken bij e-commercefulfilment inhouse doen, zijn er ook hier nog genoeg andere opties om kosten te besparen door van partner te switchen:

 • heb je direct met je fulfilmentpartner onderhandeld? Tenzij je volumes zeer groot zijn, is de kans groot dat je een (veel) aantrekkelijker tarief kunt krijgen. 
 • Kosten voor platformbeheer en/of accountmanagement: betaal je een bedrag per maand of per contactmoment (mailcontact, telefooncontact etc.)? 
 • Ondersteuning: vergelijk de uurtarieven 
 • Opslag: de prijs van een pallet kan behoorlijk verschillen per partner én per land
 • Pick & pack: zorg dat je betere prijzen krijgt op basis van de afmetingen en het gewicht van je producten
 • Packaging/vulmateriaal/folder bijvoegen/etiketten printen: vergelijk de verpakkingstarieven die je worden aangeboden
 • Het afhandelen van retourzendingen: hiervoor geldt hetzelfde, vergelijk de tarieven en zorg dat de tarieven ook overeenkomen met de afmetingen van je producten
 • Verzending: krijg je volumekorting via de bezorgpartners van de fulfilmentpartner? Zijn de aangeboden tarieven gebaseerd op de afmetingen en het gewicht van je producten? Een ander belangrijk aspect is de prestatieverhouding van de aanbieder.

Hoeveel kan je besparen?

De besparing verschilt uiteraard per geval. Voor een Amerikaanse e-tailer met een maandelijks volume van 5.500 pakketten, 8 sku's en een dagelijkse cut-off tijd van 14.00 uur voor same day delivery, liepen de totale besparingen op tot ruim $110,000 per jaar voor hun pick & pack, opslag en delivery. Deze e-tailer werkte al samen met een externe fulfilmentpartner. Dit toont aan hoe belangrijk het is dat je nog eens goed naar je fulfilment kijkt, vooral nu.

Salesupply heeft verschillende magazijnen en ‘high volume’ deals met een aantal e-commerce fulfilmentpartners in de VS, Europa en China. Onze klanten profiteren van deze deals gedurende het gehele fulfilmentproces, van opslag tot pick & pack tot de delivery. Daarbij zorgen we ervoor dat accountmanagement geen onderdeel is van je factuur.

Wil je weten hoeveel jij op e-commerce fulfilment kunt besparen? Stuur een mailtje met al je fulfilment- en productinfo naar info@salesupply.com en dan krijg je van ons een aanbod op maat.