Hoe SOLIS het conversie- en serviceniveau verhoogde met fulfillment door Salesupply
Steeds meer merken maken de overstap van een puur B2B-retail brand naar een online B2C-organisatie, waaronder high-end merken zoals Solis of Switzerland. De producent van top-of-the–linekeuken– en schoonheidstoestellen begon vier jaar geleden aan de transitie. Daan de Jong, Global Ecommerce Manager bij Solis, legt uit welke cruciale rol online marktplaatsen en met name ecommerce fulfillment hebben gespeeld bij het succesvol maken van deze transitie.
Het begin: één marktplaats en het grotere plaatje zien
Solis begon met direct-to-consumer sales via Amazon, CDiscount (Frankrijk) en Bol.com, waar ze gebruik maakte van de fulfilmentdiensten die deze online marktplaatsen bieden. “Het gaat om het creëren van schaal, stap voor stap”, zegt Daan. “In het begin heb je geen externe specialisten nodig, dat doe je zelf. De belangrijke vraag is: waar wil je over vijf jaar zijn?”
Met andere woorden, het is cruciaal om na te denken over waar de organisatie de komende vijf jaar wil zijn en daar een model en strategie omheen te creëren, inclusief de benodigde investeringen in software, content, reclame, service en logistiek.
Aanvankelijk werkte Solis alleen met de fulfilmentdiensten die de aangesloten marktplaatsen bieden. Na verloop van tijd groeide het aantal aangesloten marktplaatsen flink en had Solis de organisatie aangepast aan het nieuwe B2C-model. “We hebben toen de huidige opzet onder de loep genomen”, herinnert Daan zich. “We konden de opbrengst en de kosten voor elk product op elke marktplaats vergelijken en het werd duidelijk dat we niet zomaar elk product via FbA of het equivalent daarvan op andere marktplaatsen konden vervullen. Er moest iets veranderen, vooral omdat we belangrijke marktplaatsen zoals Mediamarkt en Kaufland in Duitsland en Darty in Frankrijk wilden aansluiten die geen eigen fulfilmentdiensten aanboden.”

Van retail fulfillment tot ecommerce fulfillment
De toenmalige magazijnpartner van Solis was een betrouwbare B2B-retailspecialist. Geweldig voor het ontvangen, verwerken en verzenden van pallets tegen betaalbare tarieven. Direct-to-consumer ecommerce fulfillment is echter een heel andere discipline: pallets versus pakketten. Aanvankelijk probeerden beide bedrijven het te laten werken: de partner verlengde de sluitingstijd en rekruteerde zelfs een nieuw team voor dit project. De afhankelijkheid van providers bleek echter een probleem te zijn. “Twee jaar geleden, tijdens het hoogseizoen tijdens de feestdagen, was die vervoerder overbelast en – omdat we niet de mogelijkheid hadden om van vervoerder te wisselen – konden we onze leveringsbeloften niet waarmaken. Toen sloot Amazon tijdens het hoogseizoen ons FbM-account voor een paar maanden af. Op dat moment hebben we besloten om op zoek te gaan naar een fulfillment partner gespecialiseerd in ecommerce fulfillment”, zegt Daan.
Vlotte integratie op tijd voor het hoogseizoen
Solis richt zich op de Benelux, Duitsland en Frankrijk als belangrijkste markten. Het lokale netwerk en de carriercontracten van Salesupply in deze markten waren een perfecte match. Daarnaast bleek de grootte van beide bedrijven goed bij elkaar te passen: “we zochten een partner die groot genoeg was maar niet te groot”, aldus Daan. “Een partner voor wie wij net zo belangrijk zijn als zij voor ons.”
De integratie van het Salesupply fulfillment platform en het ERP-pakket van Solis verliep soepel en de set-up ging live in oktober 2022. Zo was er nog een maand om de set-up te testen en te verbeteren voordat het piekseizoen begon. Het was voor het eerst dat Solis probleemloos door een hoogseizoen kwam. “Sinds de start van onze samenwerking zijn we altijd binnen de gestelde leveringslimieten van elk online platform gebleven”, zegt Daan. “Dat is vooral belangrijk voor marktplaatsen die werken met stakingen. Deze stakingen kunnen leiden tot een tijdelijke, zeer kostbare, schorsing van je account.”
Optimaliseren van marktplaats – en ecommerce fulfillment aanpak
- Het aantal geleverde producten door Solis en Salesupply is gestaag toegenomen. “Voor ons is er geen discussie over bestsellers, het is heel interessant om die te laten opslaan en bezorgen door de marktplaatsen”, aldus Daan. “Naast deze bestsellers leveren we steeds meer producten zelf. In de eerste plaats om financiële redenen, maar ook om in controle te blijven en de organisatorische complexiteit te verminderen.”
- Verhoog de sluitingstijden tot middernacht, resulterend in een toename van 25% (!) op Nederlandse marktplaatsen
- Optimaliseer bulkvoorraadniveaus om online voorraadniveaus en -bestellingen te vergroten
- Om kostbare voorraadretouren te voorkomen, worden alle seizoensproducten van Solis door Salesupply geleverd.
Toekomstige ontwikkelingen: multi-warehouse strategie
Voorlopig handelt Solis de fulfillment af vanuit een van de 15+ ecommerce fulfillmentcentra die deel uitmaken van het internationale fulfillmentnetwerk van Salesupply. De verwachting is dat een fulfillmentcentrum in Frankrijk zo snel mogelijk zal volgen. “Met een fulfillmentpartner als Salesupply zijn we klaar voor de toekomst”, besluit Daan.